Günümüz teknolojisinde tüm işlemlerinizi internet üzerinden yapıyoruz. Bu işler arasında en önemlisi ise banka işlemleri, neye ve nasıl güveniyoruz!
Eskiden sadece kurumsal web sitelerde görmüş olduğumuz “https” şimdi ise hemen hemen her web sitesinde bulunmaktadır. Web sitelerinde görmüş olduğumuz “http” yanına gelen “s” web sitezin güvenilir anlamına gelmektedir. SSL sertifikası olan web siteleri “https” güvenilir değildir.
Dilerseniz “http” yanına gelen “s” nereden ve neden gelmektedir inceleyelim.
SSL sertifikası güvenlik sertifikasıdır. Bir çok web sitesine giriş yaptığımızda “http” görmekteyiz ancak bazı web sitelerinde “https” görmekteyiz. Güvenlik sertifikası olan web sitelerinde “http” yerine “https” bulunmaktadır. Güvenik sertifikalarına SSL “Secure Sockets Layer” denmektedir. SSL sertifikası olan web sitelerinde “https” kullanılmaktadır. Ancak bazı web siteleri SSL sertifikaları olmasına rağmen servislerine “http” ile erişilmesine izin vermektedir. Web sitelerinin adının başında bulunan http’nin sonuna gelen “s” SSL “Secure Sockets Layer ” baş harfini almıştır yani güvenlik anlamına gelen Secure’nin “s” harfini almıştır.
Girmiş olduğumuz her web sitesi SSL sertifikası olsa bile güvenli anlamına gelmemektedir. Örneğin bankaların, alışveriş sitelerinin ve devlet sitelerinin taslaklarını yapan bir çok dolandırıcı vardır. Bu yüzden SSL sertifikası olan, her site güvenli değildir.
İnternet üzerinden banka işlemleri veya alışveriş yaparken en çok dikkat etmemiz gereken bölüm ise gerçek banka sitesi veya güvenilir alışveriş sitesi midir, bunlara dikkat etmemiz gerekmektedir. SSL sertifikası kullanan her web sitesi güvenilir web sitesi değildir.