Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu 20 Yıllık Rüya Gerçek Oldu! - herevde.net

Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu 20 Yıllık Rüya Gerçek Oldu!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

20 Yıllık rüya sonunda gerçek oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye Uzay Ajansı açıklamalarda bulundu. 

Türkiye’nin milli çıkarlarının uzayda da gözetileceğini belirten Varank, 20 yıllık bir rüyanın sonunda gerçek olduğunu söyledi. Bakan Varank, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ”Uzay sanayinin güçlendirilmesi, uzay teknolojileri alanında bilimsel altyapıların ve insan kaynağının geliştirilmesi, kapasite ve yeteneklerin daha da artırılması için Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin uzaya yönelik hak ve menfaatlerinin korunması ve güvence altına alınması için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyonunu yürütecek. TÜBİTAK UZAY Enstitüsü, TAI, ROKETSAN, TÜRKSAT gibi kurumların uzayla ilgili projeleri Türkiye Uzay Ajansı tarafından koordine edilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıklamaları:

”Uzay sanayinin güçlendirilmesi, uzay teknolojileri alanında bilimsel altyapıların ve insan kaynağının geliştirilmesi, kapasite ve yeteneklerin daha da artırılması için Türkiye Uzay Ajansı‘nı kurduk. Bu kurum, dışa bağımlı olmayan rekabetçi bir sanayinin geliştirilmesine zemin hazırlayacak. Türkiye’nin milli çıkarları uzayda da gözetilecek. Uzay teknolojileri alanında belirlenen temel politika ve stratejilerinin sonuç odaklı uygulanmasını sağlayacak. Uzay Ajansı, ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi’ vizyonunu uzay ve havacılık alanında da başarıyla uygulamak için çalışacak”

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile varlığı resmen açıklanan Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili görevler ve yetiler bir çok kesim tarafından merak ediliyor.

Türkiye Uzay Ajansı‘nın Görev ve Yetkileri

  • Cumhurbaşkanınca belirtilen politikalar doğrultusunda, Milli Uzay Programı’nı hazırlamak ve hayata geçirilmesi için düzenlemeler yapmak.
  • Uzay, havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik stratejik planlar hazırlamak.
  • Rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayisinin gelişimi için gerekli çalışmaları yapmak ve yaptırmak.
  • Milletler arası anlaşmalar uyarınca uzaya fırlatılan nesnelerin kayıtlarını devlet adına tutmak, BM nezdinde temsil işlemlerini gerçekleştirmek.
  • Ticari, bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptırmak veya organize etmek.
  • Uzay ve havacılıkla ilgili her türlü ürün, teknoloji, sistem tasarımı, üretimi, entegrasyonu ve gerekli testlerin yapılmasını sağlamak amacıyla plan, proje ve çalışmalar yapmak.
  • Uzay ve havacılık teknolojilerine olan ilginin arttırılmasına öncülük yapmak.
  • Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak, uzay hukukuna ilişkin mevzuat dahil her türlü çalışmaları yürütmek.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından verilen diğer görevler yapmak.

Başkan dahil toplam 7 üyeden oluşacak yönetim kurulunun toplantı karar yeter sayısı 4 olarak belirlendi. Başkan dışındaki yönetim kurulu üyeleri  en az 3 yıl görev alacak. Başkan yardımcılarından yönetim kurulu üyeliğine atananlardan görevleri herhangi bir nedenle son bulanların yönetim kurulu üyelikleri de son bulacak. Yönetim kurulu, her ay en az bir kez toplanacak ve durum değerlendirmesi yapacak.

 

Kaynak:http://www.milliyet.com.tr/bakan-acikladi-20-yillik-ruya-ekonomi-2794409/
Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/gundem/turkiye-uzay-ajansi-kuruldu-41050301

Share.

About Author

Leave A Reply