Türk YouTuberlar Ne Kadar Para Kazanıyor? - herevde.net

Türk YouTuberlar Ne Kadar Para Kazanıyor?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

YouTube üzerinde YouTuber’lar para kazanıyor mu veya ne kadar para kazanıyor çok merak ediyorsanız haberimizin detayında hepsi bulunmaktadır.

Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi olan YouTube artık ülkemizde TV’den fazla izlenmeye başladı. Bir çok konu hakkında çok sayıda içeriğe çok hızlı şekilde ulaşabiliyoruz. Bu nedenden dolayı YouTube, TV’den daha fazla izlenmeye başladı. En çok merak edilen ise YouTuberlar ne kadar para kazanıyor?

Bir çok kişinin merak ettiği soru YouTuberlar ne kadar para kazanıyor. Google’ın sahibi olduğu, dünyanın en büyük video yayın platformu olan YouTube, bir çok kişinin gelir kaynağı. Halk arasında söylenenlere göre YouTuberlar çok ama çok para kazanıyor, bazı YouTuberlar göre ise fazla para kazanamıyorlar. Bazı uzmanlara göre, bazı kriterlere uygun YouTuber’lar, izlenme ve tıklanma başına para kazanıyor, böylece hem kısa yoldan şöhreti yakalıyor hem de gelir elde ediyorlar.

Uzmanlara göre çocukların ilgisini çeken videolar defalarca kez izlenildiği belirtilmektedir. Uzmanlar ebeveynlerin zararlı içerikleri konusunda daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor.  Google’dan sonra en çok tıklanan site olan Youtube’un en büyük avantajı, herkesin kendine bir kanal açabiliyor olması. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık “Çocuk ve gençlerin tercihleri, geleneksel medya yerine yeni medya oldu. YouTube, Z kuşağı için kendilerini ifade edebilecekleri, fikirlerini paylaşabilecekleri ve içerik üretebilecekleri bir mecra durumuna geldi. YouTube, artık atari salonları ile parkların yerini aldı.” ifadelerini kullandı.

BİR KİŞİ EN AZ YOUTUBE’DA 8 DAKİKA 39 SANİYE ZAMAN GEÇİRİYOR
Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bir kişinin YouTube’da geçirdiği zamanın 8 dakika 39 saniye olduğunu belirti ve izlenen video sayısının ise 5 olduğu söylendi. Çocuk ve gençlerin, Youtuberlığı “geleceğin mesleği” olarak gördüğünü dile getiren Kırık, Youtuberlığın geleceğin mesleği olmasının nedeni, kısa yoldan şöhrete ulaşmak ve reklam geliri elde etmek olduğunu söyledi.

YouTuberlığın kazançlarının çok iyi olduğunu ifade eden Kırık “Youtuberlar birkaç yoldan gelir elde ediyor. Bunlardan en yaygın olanı Google reklamları. Videolar izlenirken çıkan reklamlar, bu mesleğin en büyük gelir kaynakları. Bu reklamlarda, ‘Tıklama Başına Maliyet’ (CPC) ve ‘Görüntüleme Başına Maliyet’ (CPM) olarak bazı kriterler yer alıyor. CPC reklamlar, video tıklandıkça ‘Google Adsense’ hesabında biriken gelir olarak ifade ediliyor. Tıklama başı maliyet kanalın popülaritesi, abone sayısı ve izlenme oranlarına göre değişiklik gösteriyor.” söyledi.

Youtuberların Tıklama Başı Geliri 7 Kuruş-4 Lira Arasında Değişiyor

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Türkiye’de tıklama başına elde edilen geliri açıkladı ve tıklama başına 7 kuruş ile 4 lira arasında değişiklik gösterdiğini söyledi. CPM’nin ise video izlenirken çıkan Google reklamlarının bin kez görüntülenerek 1 birim gelir elde edilmesi şeklinde ifade edildiğini anlatan Kırık, sözlerini şöyle devam ettirdi “Türkiye’de bir reklamlık gösterim ücreti ise 5-15 kuruş arasında değişiyor. Bir video içerisinde beş reklam yer aldığı düşünülürse elde edilen gelirin 25 kuruş ile 75 kuruş olduğunu söyleyebilmek mümkün. Youtuberların reklam alabilmesi için en az bin aboneye sahip olması, 10 bin kez izlenme oranını elde etmesi ve bir yıl içerisinde en az 4 bin saat görüntülenme alması gerekiyor. Bu da içeriklerin daha özgün olmasını zorunlu kılıyor.

Google reklamları haricinde, viral ve ürün yerleştirme yapan kişilerin reklam gelirlerini arttırdığını söyledi.

Youtuberların Gelirler İçin Vergilendirme Olmalı

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, YouTube üzerinden içerik üreterek gelir elde eden kişilerin vergilendirmeye gidilmesinin hukuken uygun olduğunu söyledi. Ergün, Youtuber ve fenomenlerden vergi alınmasının denetiminde artık bazı gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Devlet kurumlarının konuyla ilgili somut verilere ulaştığını söyleyen Ergün “Bu noktada diğer tüm gelir kalemlerin kayıt altına alınıp belirlenen değerler üzerinden vergilendirme dilimleri oluşturulduğu gibi YouTube ve benzeri ortamlardan elde edilen gelirin somut veriler üzerinden tespit edilerek vergilendirmeye gidilmesi mali denetimin yapılabilmesi açısından önem taşımaktadır ve hukuk devleti olmanın bir gereğidir.” söyledi.

Youtube Yaş Sınırı

Klinik Psikolog ve Pedagog Mehmet Teber de anaokulu çağındaki çocuklar için televizyonun çoğu zaman yeterli olmadığını söyledi. Televizyonu her yere taşımanın mümkün olmadığını söyleyen Pedagog Mehmet Teber “Burada imdada YouTube yetişiyor. Çocuk her yerde sevdiği çizgi filmi izleyebiliyor.” söyledi.

Teber, YouTube’un pedagojik açıdan bazı riskler taşıdığını, bu kanal nedeniyle travmatize olmuş birçok çocukla karşılaştığını söyledi. Pedagog Mehmet Teber şunları söyledi; “O videolardan bir tanesini merak edip bir bakıyor sonra sağdan diğerleri derken dünyası korku ile doluyor. İkinci grup doğum ameliyatı gibi video izleyenler. Böyle sahneler çocuğun zihnini altüst ediyor. Diğer grup ise cinsellikle karşılaşanlar. ‘Örümcek adam’ bile yazsan örümcek adam kıyafetli kişilerin olduğu açık sahneler çıkıyor. Bu üç grup travmatize oluyor. Bazıları da sürekli şiddet, oyun videoları izleye izleye şiddete yöneliyor.” dedi.

Teber, dünyada çocuk YouTube uygulamasının olmadığını söyleyerek “YouTube’da 18 yaş sınırı var ama bu da yetersiz. Ailelerin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Bir kullanıcı adı ile giriş yapmak, izleme geçmişini kontrol etmek, yanımızda izlemesini sağlamak ise en pratik önlemler” dedi.

Kaynak:https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/youtuberlar-ayda-kac-tl-kazaniyor,PH9bo87pRUy4jP_HiUPuvg/o9BDUeUlhEqQrJMW6vMYMg

Share.

About Author

Leave A Reply